Folia aluminiowa
Folia aluminiowa znajduje się w większości kuchni. To produkt bardzo przydatny, ma wiele różnych zastosowań. Można jej używać także w gabinetach kosmetycznych, a nawet podczas remontu! Co ciekawe - używanie nie jest tak proste jak mogłoby się wydawać. Nie każdy wie, że obie strony folii aluminiowej służą do innych czynności. W naszym asortymencie posiadamy wiele rodzajów, między innymi specjalną folię aluminiową grubą oraz folię aluminiową do pieczenia. Jak wybrać najlepszą i czym się różnią?Zastosowanie folii aluminiowej
Najważniejsza podczas korzystania z folii aluminiowej jest wiedza na temat tego, jakie funkcje spełniają obie jej strony. Błyszcząca strona folii aluminiowej odbija ciepło, natomiast matowa je pochłania. Oznacza to, że chcąc, by potrawa pozostała gorąca, należy nałożyć folię lśniącą stroną do wewnątrz. Wykorzystując folię aluminiową do pieczenia, należy pamiętać, by strona matowa była na zewnątrz. Odwrotną konfigurację stosuje się do pakowania produktów, które mają jak najdłużej zachować świeżość. W tym przypadku błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być na zewnątrz, a matowa wewnątrz.Nie powinno się stosować folii aluminiowej do pieczenia w kuchence mikrofalowej oraz przykrywać nią metalowych misek. Powoduje to wydzielanie szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, które dodatkowo niszczą smak potraw.
Niewiele osób wie, że poza używaniem folii aluminiowej do pieczenia czy pakowania, ma ona jeszcze szereg innych zastosowań. Może posłużyć jako czyściwo do rusztów czy naczyń żaroodpornych, a także srebra. Wykorzystuje się ją również w branży beauty, między innymi do ściągania lakieru hybrydowego z paznokci. Folia aluminiowa to też pomocnik podczas remontu! Można nią zabezpieczyć małe elementy, takie jak klamki czy uchwyty, podczas malowania. Dobrym rozwiązaniem jest także wyłożenie folią tacki malarskiej – po skończeniu wystarczy ściągnąć warstwę folii, a tacka będzie czysta.