Folia do żywności z ucinarką
Folia do żywności, nazywana również folią spożywczą, jest jednym z przydatnych produktów kuchennych. Charakteryzuje się przepuszczalnością powietrza i kurczliwością. Te właściwości sprawiają, że folia spożywcza doskonale nadaje się do przechowywania różnych produktów. Oprócz tego, dzięki zastosowaniu folii do żywności zapachy potraw nie będą rozprzestrzeniały się wewnątrz lodówki. W naszym sklepie można znaleźć folie kuchenne o różnej długości i szerokości. Która folia spożywcza jest najlepsza?Folia kuchenna - zastosowanie
Folia spożywcza jest przezroczysta, bardzo trwała i rozciągliwa. Bardzo dobrze sprawdzi się zarówno w domu, jak i w kuchniach dużych restauracji. Najbardziej powszechnym sposobem wykorzystania folii kuchennej jest pakowanie żywności do przechowywania w lodówce (na przykład mięs, owoców czy warzyw) lub kanapek do szkoły i pracy. Folia do żywności charakteryzuje się bardzo dobrą wymianą tlenu i pary wodnej. Pomaga to w zachowaniu świeżości produktów.Alternatywne zastosowania folii spożywczej
Oprócz oczywistych zastosowań folię do żywności można wykorzystywać także między innymi do walki z insektami i muszkami owocowymi. Doskonale nada się również do zabezpieczenia kosmetyków i innych płynnych produktów podczas podróży. Wystarczy kawałek folii spożywczej włożyć pod wieczko – to da pewność, że nic się nie wyleje.Skąd się wzięła folia kuchenna?
Historia powstania folii kuchennej jest bardzo ciekawa. Najbardziej interesujące jest to, że powstała… przez przypadek. Początkowo do pakowania żywności używało się nawoskowanego papieru, jednak nie było to rozwiązanie idealne, ponieważ papier przepuszczał powietrze i nieprzyjemne zapachy. Później, jeszcze przed powstaniem folii spożywczej, firma Reynolds Metals of America rozpowszechniła cienkie arkusze folii aluminiowej.Jak głosi historia, prototyp folii kuchennej powstał w Dow Chemical Laboratory w USA, gdy pewien student nie mógł domyć jednej z fiolek. Zainteresowani chemicy stworzyli oleistą substancję – saran - o właściwościach przeciwkorozyjnych. Później wykorzystywano ją między innymi do zabezpieczania samolotów przed wilgocią i innymi substancjami, które mogłyby go uszkodzić. Po II wojnie światowej chemicy zajęli się kontynuacją prac nad saranem. Odbarwiony materiał od 1953 roku był sprzedawany jako folia do żywności.