Naczynia i sztućce jednorazowe oraz ich zalety
Większości osób naczynia jednorazowe kojarzą się z papierowymi, szarym tackami, które nie wyglądają zbyt estetycznie. Wbrew pozorom naczynia jednorazowe również mogą wyglądać atrakcyjnie. Zazwyczaj używa się ich podczas przyjęć na świeżym powietrzu. Wykorzystanie naczyń jednorazowych to ekonomiczne i praktyczne rozwiązanie. Po skończeniu przyjęcia wystarczy je zebrać i wyrzucić. Są jednak również i takie modele, wykonane z plastiku, których można używać wielokrotnie. W naszym asortymencie znajduje się szeroki wybór naczyń jednorazowych, w tym także kubki plastikowe czy sztućce jednorazowe.Z czego wykonane są naczynia jednorazowe?
Tradycyjne naczynia jednorazowe zazwyczaj wykonane są z cienkiego, białego plastiku; można je spotkać na wszelkiego rodzaju przyjęciach na zewnątrz. Do wyboru są talerzyki, miski, tacki czy kubki plastikowe, a także sztućce jednorazowe. Ich wykorzystanie ma swoje zalety – są tanie, nie potłuką się, nie trzeba ich myć, a dodatkowo szybko mogą rozwiązać problem braku wystarczającej liczby talerzy. Niestety używanie dużej ilości plastiku nie jest zbyt ekologicznym rozwiązaniem. Nieco lepszym pomysłem będzie wykorzystanie naczyń jednorazowych z papieru.Na rynku można znaleźć również bardziej trwałe rozwiązania. Naczynia wykonane z grubszego plastiku będą bardziej wytrzymałe na urazy mechaniczne, a co najważniejsze; można je umyć i wykorzystać podczas kolejnego przyjęcia.
O czym pamiętać podczas wybierania naczyń jednorazowych?
Wybierając naczynia jednorazowe należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Pierwszą z nich jest charakter imprezy. Przygotowując festyn lub grill w gronie przyjaciół, można zdecydować się na zwykłe naczynia jednorazowe. W przypadku jednak poszukiwania jednorazowej zastawy na bardziej formalne przyjęcia, takie jak komunia, lepiej zdecydować się na eleganckie modele. Z kolei na przyjęciu dla dzieci dobrze sprawdzą się kolorowe naczynia jednorazowe. Podczas wyboru trzeba także przemyśleć, jakie dania będą podawane oraz zwrócić uwagę na materiał, z którego naczynia zostały wykonane. Jest to bardzo ważne, ponieważ niektóre tworzywa mogą reagować pod wpływem wysokiej temperatury – jeśli w menu znajdują się dania gorące, najlepszym wyjściem będą naczynia jednorazowe wykonane z papieru lub polipropylenu.Oczywiście najlepiej wystrzegać się zbyt częstego korzystania z naczyń i sztućców jednorazowych, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, warto sprawdzić, czy tworzywa, z których zostały wyprodukowane, można poddać recyklingowi.