Papier do pieczenia w arkuszach
Papier do pieczenia, nazywany też pergaminem do pieczenia, to produkt przydatny w każdej kuchni. Docenią go zwłaszcza wielbiciele ciast, pizzy, a także miłośnicy zdrowych, beztłuszczowych potraw. Pergamin do pieczenia jest zdecydowanie ułatwieniem podczas przygotowywania posiłków. Pozwala na zaoszczędzenie czasu, który trzeba by przeznaczyć na natłuszczanie blachy.
Wyróżnia się papier do pieczenia o różnej gramaturze, rozmiarze i kolorze. Wybór zależny jest od tego, do czego ma być wykorzystywany. W naszym sklepie znaleźć można między innymi papier do pieczenia w arkuszach, zarówno biały, jak i brązowy.
Pergamin do pieczenia – zalety
Pergamin do pieczenia świetnie nadaje się do przygotowywania ciast i wytrawnych potraw. Przede wszystkim nie wymaga wcześniejszego natłuszczania blachy czy naczynia żaroodpornego. Wystarczy obłożyć dno i ścianki formy papierem, a następnie wstawić potrawę do piekarnika. Kolejną zaletą korzystania z papieru do pieczenia jest to, że jedzenie nie przywiera do naczynia, dzięki czemu można je łatwo wyciągnąć, a danie zachowa estetyczny wygląd. Dodatkowo użycie papieru do pieczenia daje pewność, że naczynia pozostaną czyste i nie będą wymagały żmudnego szorowania czy namaczania.
Pergamin do pieczenia jest odporny na wysokie temperatury, a dzięki temu - bezpieczny zarówno w użytkowaniu, jak i podczas kontaktu z żywnością. Co najważniejsze, pieczenie bez użycia tłuszczu pomoże w utrzymaniu zdrowej diety!
Pergamin do pieczenia – doskonały do ciast
Pergaminu do pieczenia najczęściej używa się do wykładania blach i foremek do ciasta. Podłożony pod ciasto papier do pieczenia zagwarantuje, że wypiek nie będzie przywierał do naczynia, a później da się łatwo wyciągnąć z formy. Oprócz tego położenie kawałka papieru na wierzchu ciasta (dobrze nada się do tego papier do pieczenia w arkuszach) sprawi, że wypiek nie będzie wysychał. Doskonale sprawdzi się także jako pomocnik w dekorowaniu! Wystarczy wyciąć w papierze określony wzór, położyć papier na cieście i za pomocą sitka rozprowadzić po powierzchni na przykład cukier puder. Papier do pieczenia może zastąpić też rękaw cukierniczy wykorzystywany do tworzenia kremowych dekoracji.
Papier do pieczenia – inne zastosowania
Cukiernictwo to nie jedyna dziedzina, w której używa się pergaminu do pieczenia. Pieczenie potraw w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia (w arkuszach lub rolce) pozwoli zredukować ilość tłuszczu w daniu. Dzięki temu, że papier jest odporny na wysoką temperaturę i nie nagrzewa się, można stosować go również do grillowania w zamkniętym grillu – to w pełni bezpieczne rozwiązanie, które sprawi, że potrawy nie będą przypalone i zachowają swój zapach. Pergaminu do pieczenia można użyć również do… mrożenia produktów! Włożenie kawałków papieru do pieczenia pomiędzy porcjami jedzenia pozwoli na wydzielenie kilku, niezłączonych ze sobą sztuk mrożonek w jednym woreczku.
Papier do pieczenia w arkuszach czy w rolce?
Na rynku znaleźć można wiele rodzajów pergaminu do pieczenia, między innymi papier do pieczenia w arkuszach lub w rolce, biały lub brązowy. Najbardziej trwały jest pergamin do pieczenia powlekany silikonem. Jest bardzo odporny na ciepło – może wytrzymać temperaturę nawet do 300 st. C, dlatego można go używać do przygotowywania każdego rodzaju dań i ciast. Można wyróżnić papier do pieczenia w arkuszach i w rolce. Papier do pieczenia w arkuszach jest praktycznym wyborem, ponieważ nie wymaga odmierzania czy cięcia na kawałki. Papier do pieczenia w rolce lepiej sprawdzi się natomiast podczas pieczenia na ponadwymiarowych, długich formach.