Czy warto inwestować w rękawice kuchenne?
Rękawice kuchenne to zdecydowanie jeden z niezbędnych akcesoriów do kuchni. Chronią ręce przed oparzeniami podczas przenoszenia gorących naczyń lub wyciągania potraw z piekarnika. Najpopularniejszym modelem są materiałowe rękawice kuchenne, wykonane zazwyczaj z bawełny lub tkanin syntetycznych. Najlepiej jeśli posiadają wydzielone miejsce na kciuk, ponieważ umożliwia to pewniejszy chwyt. Alternatywnym rozwiązaniem są materiałowe lub silikonowe łapki ochronne.Rękawica kuchenna i fartuch kuchenny – superbohaterowie w Twojej kuchni
Jak filmowi superbohaterowie czuwają nad bezpieczeństwem mieszkańców swojego miasta - tak rękawica kuchenna oraz fartuch kuchenny zapewniają niezawodną ochronę przed wypadkami z udziałem gorących powierzchni czy wrzącej wody. Rękawica kuchenna to niezbędne zabezpieczenie dłoni i ramion dla każdej osoby, która na co dzień przygotowuje nawet najprostsze posiłki. Chroni ręce przed czyhającymi na każdym kroku poparzeniami. Z kolei fartuchy kuchenne zapobiegają zabrudzeniom i gwarantują większy komfort poruszania się po kuchni.Którą rękawicę kuchenną wybrać?
Każdemu kucharzowi – zarówno temu profesjonalnemu, jak i okazjonalnemu – zdarza się zastępować rękawicę kuchenną innymi tekstyliami. Nie da się ukryć, że takie rozwiązanie jest raczej niekomfortowe, a co najważniejsze – niebezpieczne dla zdrowia. Solidnie wykonana rękawica kuchenna z materiałów odpornych na niskie oraz wysokie temperatury to tradycyjny patent na uniknięcie kulinarnych zagrożeń od lat doceniany przez gospodynie domowe.Najpopularniejsze materiały wykorzystywane przy produkcji rękawic to bawełna oraz silikon.
Gruby materiał bawełnianych modeli zapewnia stuprocentową ochronę dłoni i przedramion, nie krępuje ruchów, co jest szczególnie istotne, biorąc pod uwagę fakt, że praca w kuchni bywa najczęściej pośpieszna. Z kolei silikon jest bardziej nowoczesnym rozwiązaniem - nie niszczy się w temperaturach sięgających nawet od -40 do 200 stopni Celsjusza. Dodatkową zaletą trwałego silikonu są jego właściwości antypoślizgowe. Silikonową rękawicę kuchenną bez obaw można myć w zmywarce w towarzystwie brudnych naczyń.
Rękawica kuchenna z kciukiem z pewnością spełni oczekiwania osób, które często gotują bądź pieką. Tego typu modele zapewniają znacznie większą swobodę ruchów. Większość rękawic dostępnych na rynku to produkty uniwersalne, odpowiednie dla osób prawo i leworęcznych.
Rękawica kuchenna – do wyboru do koloru
Przy wyborze idealnej rękawicy kuchennej warto dopasować jej wygląd do klimatu kuchni. Aby zadbać o spójną i atrakcyjną wizualnie aranżację - można zdecydować się na dowolny kolor czy oryginalny wzór i zawiesić dodatek w widocznym miejscu jako uzupełnienie wystroju. Rękawica kuchenna zbieżna charakterem z pozostałymi tekstyliami może doskonale wieńczyć wystrój wnętrza oraz wpłynąć na jego temperament.Kolorowe warianty tych praktycznych dekoracji ożywią kuchnię, a zabawne czy spersonalizowane motywy zapewnią dobry humor każdego dnia. Niektóre z dostępnych na rynku rękawic zostały wyposażone w magnesy, dzięki czemu posłużą jako ozdoba lodówki wolnostojącej lub innego sprzętu tego rodzaju. Wybierając rękawicę kuchenną, warto poznać ilość warstw tworzywa ochronnego, z którego została wyprodukowana. Osoby niezdecydowane na dany rodzaj materiału mogą postawić na wersję 2w1 - materiałową rękawicę wzmacnianą silikonem.
Fartuchy kuchenne - dlaczego w kuchni są aż tak cenne?
Zwykle zakładane przez głowę, wiązane z tyłu przy pomocy materiałowego paska fartuchy kuchenne w podobny sposób służą zarówno paniom, jak i panom. Jednak w przypadku jeśli fartuch kuchenny posiada wbudowane guziki - kobiecy model skupia je po lewej stronie, z kolei męski po prawej. Mężczyźni ze względu na większą posturę ciała wybierają częściej większe rozmiary.Fartuchy kuchenne chronią nie tylko przed zabrudzeniami, ale także przed oparzeniami wrzącą wodą lub tłuszczem. Niektóre rodzaje charakteryzują się dodatkowo odpornością na plamy czy ekspresowym schnięciem. Fartuchy kuchenne BHP mogą być dodatkowo zupełnie wodoodporne bądź niepalne.
Producenci wytwarzają swoje modele najczęściej przy wykorzystaniu najwyższej jakości mieszanych materiałów. Bawełniane fartuchy są dosyć ciężkie, ale cechują się skuteczną ochroną przed wodą i parą. Poliester natomiast nie wygląda atrakcyjnie, poza tym wydaje nieprzyjemne dla ucha odgłosy podczas tarcia. Z kolei połączenie obydwu tych materiałów doskonale spełnia swoją rolę. Fartuchy kuchenne często wyposażone są w kieszonki pomocne w trakcie krzątania się po kuchni.
Moda na fartuch kuchenny?
W XXI wieku kobiecy fartuch kuchenny przypomina sukienkę, z kolei męski model cechuje się większą oszczędnością przy jednoczesnym zachowaniu elegancji. Niebanalny design fartucha kuchennego o kobiecym charakterze przejawia się w elementach takich jak taśma zawiązywana na kokardkę, plisy lub falbanki. Z kolei męska wariacja może opierać się na dżinsowym materiale z wykończeniem imitującym sztuczną skórę. Dostępne na rynku są również modele poświęcone danej książce bądź filmowi, a także takie o humorystycznym przekazie.Fartuch kuchenny nie zmusza do rezygnacji z ciekawej i spójnej aranżacji kuchni. Co prawda, przy wyborze najlepszego modelu należy kierować się przede wszystkim wygodą i lekkością materiału, natomiast – podobnie jak w przypadku rękawic kuchennych – warto pochylić się nad kwestią dopasowania fartucha do pozostałych tekstyliów i ogólnego klimatu kuchni.